… er ikke lydighet.

 

Vi får ofte spørsmålet; “Jeg har fått meg valp som jeg skal trene til å bli terapihund, hva bør jeg begynne å trene på?”

 

Svaret på dette er til manges overraskelse hverken sitt, ligg, bli, hilse pent, gå fot eller apportering.
Det absolutt viktigste du kan trene valpen din til er å bli trygg på mennesker og dyr og å bli trygg i ulike miljø!

 

 

Sosialisering (det å gjøre hunden trygg på mennesker og dyr) og miljøtrening (å gjøre valpen trygg i forskjellige miljø) er alfa og omega for en hund som skal bli besøks- eller terapihund, og ikke minst for å bli en fungerende og trygg familiehund.

Selvfølgelig er grunnleggende lydighet viktig å trene for å få et behagelig hundehold og for å legge grunnlaget for videre trening mot å bli besøks- eller terapihund (sosial tjenestehund), men det er langt i fra det viktigste. Det er en myte at man ikke kan lære en gammel hund nye triks (selv om det kan ta lengre tid), og jeg har selv startet treningen på godt voksne hunder. En av dem er Ita som begynte treningen i en alder av 9 år! Hun kunne ingenting fra før, hverken sitt, ligg, eller bli, men hun hadde grunnlaget i orden i form av en sterk mentalitet. Hun er utrolig sosial og veldig miljøsterk, noe som gjorde at det “bare” var å lære henne lydighetsmomentene og ferdighetene som trengs for å bli en sosial tjenestehund.  Hundens mentalitet danner med andre ord grunnlaget som vi baserer all annen trening på, og dette viktige grunnlaget kan oppnås gjennom sosialisering og miljøtrening.

 

Det sier seg selv at en sosial tjenestehund må være sosial. Det vil si at den må elske å være med mennesker i alle aldre, med ulikt utseende og væremåte. Noe som igjen betyr at hunden må være trygg på fremmede mennesker. Det er det dessverre langt i fra alle hunder som er, men kombinert med et grundig forarbeid i valg av hundetype, linjer og oppdretter har du som valpekjøper en fantastisk mulighet til å danne et godt grunnlag for fremtiden i løpet av valpens første uker. Fra du får valpen din og frem til valpen er ca 12 uker er den nemlig inne i det som kalles sosialiseringsperioden. I denne perioden er valpene mer nysgjerrig enn de er redd for nye opplevelser, og vi har et “gyldent vindu” til å gjøre valpen trygg på både mennesker og dyr.

 

Denne perioden er også ideel for å trene miljøtrening, og gjøre valpen din trygg i nye omgivelser. Miljøtrening er kort fortalt å lære valpen din at verden utenfor stuedøra ikke er farlig. For en liten valp kan verden nemlig være en skummel plass med mange bråkete og skremmende gjenstander som gressklippere, biler, gravemaskiner, heiser og barnevogner.

Valpene må få utforske verden og alle tingene i den og lære seg hva som er farlig og hva som ikke er farlig, samt hva den bør bry seg om og hva som kan ignoreres. Hvis du tenker på alle stedene du kommer til å ta med hunden din i løpet av livet dens, samt alle typer ulike miljø og gjenstander som den kan møte på i sitt arbeid som sosial tjenestehund kan du tenke deg selv at det er mye å hente i å lære valpen å bli trygg i mange ulike miljø med mange ulike forstyrrelser.
MEN! Ikke sosialiser og miljøtren valpen din på arbeidsplassen! Sykehjem, skoler, barnehager og lignende er ikke en plass for valper og du kan risikere at valpen blir skadet eller skremt (for ikke å nevne beboerne/barna som kan bli skremt eller skadet av vilter oppførsel og skarpe valpetenner)!

Sosialisering er dessverre ikke bare å la hunden treffe en masse mennesker og hunder, og miljøtrening innebærer mye mer enn å bare dra med valpen på ulike steder, så før du setter i gang vil jeg anbefale deg å skaffe deg mer informasjon om hvordan du bør gjøre dette.

 

Det kan være veldig lurt å melde deg på et kurs hos en seriøs hundeskole som kan hjelpe deg med sosialisering og miljøtrening av valpen din, og følg gjerne med videre i bloggen for konkrete tips til sosialisering og miljøtrening av valpen din!

 

 

Lyst til å vite mer om sosialisering og miljøtrening? Sjekk ut disse linkene til gode artikler om emnet!

Hun om hund: Sosialisering av valp
Hun om hund: Miljøtrening av valp
Tips til deg som er oppdretter: Standardisert program for sosialisering av valper hos oppdretter – Hun om Hund
Sosialiseringsperiode hos hund – Manimal