Det viktigste du kan gjøre for valpen din er å lære den å bli trygg på mennesker og dyr.

 

Det sier seg selv at en sosial tjenestehund (en besøkshund, terapihund, eller skolehund) må være sosial, men i motsetning til når det gjelder mennesker må ikke en besøks eller terapihund være helt trygg på og sosial med alt av hunder.  Den må derimot være trygg nok til å takle å møte andre hunder på arbeidsplassen uten å reagere med frykt eller aggresjon. Dersom den blir veldig redd og får en ubehagelig opplevelse på jobben kan du i verste fall oppleve at hunden ikke ønsker å gå tilbake på jobb. Den må også være trent til å takle å møte andre fremmede hunder, slik at den ikke lar seg forstyrre i arbeidet.

I tillegg til å kunne fungere på jobb er det en stor fordel i hverdagen for både deg og hunden din om den kommer overens med andre hunder. En hund som er usikker i møte med andre hunder kan være en stor belastning for både hund og for eier. For å få en hund som er trygg på andre hunder må hunden sosialiseres.

Jeg kommer ikke til å gå i detaljer om valpens sosialiseringsperioder og preging, men les gjerne linkene nedenfor for mye nyttig informasjon om dette! Her vil jeg gå kort igjennom hva du bør vite når du skal sosialisere valpen din med andre hunder.

 

Her gjelder det samme som i innlegget om hvordan sosialisere valpen din med mennesker, så du må først og fremst tenke kvalitet i stedet for kvantitet!

Ja, hunden din bør bli kjent med mange forskjellige hunder av ulike størrelser og raser, men ikke alle på en gang!
Det viktigste er at valpen får tid til å bli trygg på hundene den møter og at den får en positiv opplevelse. La gjerne valpen din få hilse på en eller to hunder av gangen, og helst på et sted utendørs hvor de kan møtes løse!

En løs hund har mye bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og for å unngå konflikt. Når det er sagt så er en viktig forutsetning for et godt møte at hundene er noenlunde rolige. Derfor kan det ofte være en god ide å gå en liten tur i bånd sammen hvor hundene går på litt avstand fra hverandre, for så å slippe dem når de ikke er veldig opptatt av hverandre, men har mer fokus på lukter og ting i omgivelsene. Rolige forventninger gir bedre utgangspunkt for gode møter. Slipper du hunden når den er giret på å hilse på andre hunder hver gang får du fort en hund som “øser seg opp” ved synet av andre hunder fordi den forventer å få springe å hilse/leke.

Å sosialisere i små innhegninger eller “hundejorder” er ofte en dårlig ide, da det ofte samles mange hunder på et sted, og hvor eierne gjerne blir sittende/stående passive. Mange hunder på et lite sted begynner ofte å kjede seg etter hvert, og da er det veldig lett at det utvikler seg en konflikt. Det beste er å la hundene sosialiseres ute, løse og på tur, hvor det hele tiden er nye lukter, inntrykk og spennende ting å utforske, slik at hundene ikke bare er opptatt av hverandre.

 

Velg gjerne ut hvilke hunder valpen din skal få treffe, og velg hunder som du kjenner og som er godt voksne, trygge, rolige og vennlige mot valper. Selv om det er veldig søtt og morsomt å se valper leke sammen kan dette ofte virke mot sin hensikt. Valper lærer ikke hundespråk av hverandre (slik vi ikke forventer at barn skal lære andre barn å snakke), og ofte ender det med at en av valpene blir for ivrig og voldsom i leken, noe som går ut over den andre valpen som gjerne begynner å bli sliten og lei av leken. Som det ofte sies om barns lek; stopp mens leken er god, ellers ender det med grining. Med andre ord; ikke vær redd for å gripe inn om du ser at det går for voldsomt for seg for valpen din, eller at din valp “bøller” med andre, det har ingen av hundene godt av! Dersom valpen din får leke mye og uhemmet med andre valper eller unghunder kan det også gi hunden din forventninger om at den skal leke i møte med hunder. Det kan føre til at den girer seg veldig opp i møte med hunder, og at den prøver å leke med alle- det er det ikke mange godt voksne hunder som setter pris på, og valpen din kan fort “gå på en smell” når den voksne hunden sier i fra om at den ikke vil leke.

 

Som alltid når du sosialiserer valpen din er det veldig viktig å holde øye med valpen og følge med på dens kroppsspråk. Virker den komfortabel i situasjonen og i møte med den andre hunden? Tar den selv kontakt med hunden(e)? Oppmuntrer den til kontakt og lek? Eller trekker den seg unna? Dersom du ser at valpen din trekker seg unna og virker sliten eller usikker lar du valpen trekke seg tilbake og gir den fred fra hundene. Les deg gjerne opp på hunders språk og signaler slik at du kan kjenne igjen tegn på at hunden er ukomfortabel.

Husk at sosialisering er slitsomt arbeid for den lille valpen din, og spesielt dersom dere ikke er i valpens trygge og kjente omgivelser. La den få pauser, la den hvile om den trenger det, og gå hjem før det eventuelt blir for mye for den.

 

Lykke til med sosialiseringen av valpen din!

Kommer du på noen flere tips som vi har glemt å skrive? Skriv gjerne til oss i kommentarfeltet! ?

 

Lyst til å vite mer om sosialisering og miljøtrening? Sjekk ut disse linkene til gode artikler om emnet!

Hun om hund: Sosialisering av valp
Tips til deg som er oppdretter: Standardisert program for sosialisering av valper hos oppdretter – Hun om Hund
Sosialiseringsperiode hos hund – Manimal
Puppy Culture

 

Foto: Emilie Marhaug