Terapihunder kan være til stor hjelp for mennesker med angst, depresjon og andre psykiske lidelser, men ikke som en personlig støtte/assistansehund.

 

Vi får veldig mange henvendelser fra mennesker som lurer på hvordan de kan få tak i en terapihund eller få godkjent sin egen hund som deres personlige terapihund til hjelp med angst, depresjon og lignende. Dette er ofte mennesker som har utfordringer med å ferdes på offentlige steder, og som gjerne vil ha en hund som støtte i hverdagen; på butikken, på bussen, på fly, etc.
Dessverre hersker det mange misforståelser om de ulike tjenestehundene som finnes, som jeg håper at jeg kan oppklare i dette innlegget.

 

 

Terapihund, servicehund, førerhund, emosjonell støttehund- hva er egentlig forskjellen?

 

Først og fremst- hva er en terapihund?

En terapihund er en hund som sammen med sin fører er spesialtrent for å brukes i helsefremmende og/eller pedagogisk arbeid. Sammen med sin fører jobber den med en tredjepart – en bruker – som til eksempel kan være en eldre person på et sykehjem, eller en elev i skolen. Det er med andre ord en hund som jobber sammen med sin fører, og ikke for sin fører til støtte i hverdagen.

En terapihund har som regel på seg sele eller annet tjenestetegn når de er på jobb, men de har ikke rett til å ferdes på steder hvor hunder ikke har adgang.

 

En servicehund eller førerhund derimot, er en spesialtrent hund som jobber for sin fører for å hjelpe hen i hverdagen. Her i Norge har vi førerhunder for synshemmede og servicehunder for mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser.

En servicehund har som regel sele eller annet tjenestetegn for å signalisere at den er i tjeneste, og har tilgang til plasser hvor vanlige hunder ikke får ferdes.

 

Det de fleste som kontakter oss er på jakt etter, er det som kalles for en emosjonell støttehund. En emosjonell støttehund er en hund som fungerer som emosjonell støtte for mennesker med angst, depresjon, PTSD og lignende. Denne type støttehund finnes i land som USA hvor de kalles for emotional support dogs. I motsetning til servicehunder er ikke emosjonelle støttehunder spesialtrent eller godkjent og det er derfor en ordning med mange utfordringer knyttet til hundenes atferd i det offentlige.

 

Her i Norge har vi ingen ordning med emosjonelle støttehunder, og man har derfor ingen rett til å bruke en terapihund eller ens egen hund som emosjonell støtte på steder hvor hunder ikke har lov til å ferdes.

Det er derimot mulig å få hjelp i behandling av psykiske lidelser ved bruk av terapihund, dersom behandlingsstedet har tilgang til fagpersoner med terapihund.

 

Jeg håper at dette var oppklarende, legg gjerne igjen en kommentar dersom du lurer på noe!