Du har sikkert hørt om besøks- eller terapihunder og deres førere som gjør en utrolig jobb for å glede og hjelpe mennesker som frivillige eller som profesjonelle. Du har kanskje også tenkt på at dette er noe du også ønsker å drive med?

Hva er en besøkshund? Og hva er en terapihund?

 

Så, hva bør du tenke på i forkant? Først og fremst ville jeg tenkt over hvorfor du ønsker dette. Dersom du synes at det høres kjekt ut å jobbe med hunder ville jeg tenkt om igjen. Dette er nemlig ikke en jobb hvor du jobber med hunder. Dette er en jobb hvor du først og fremst jobber med mennesker. Du vil jobbe veldig tett med mennesker med hunden som din nærmeste kollega og verktøy. Du vil møte sårbare mennesker, triste skjebner, mennesker som utleverer seg til deg, som stoler på deg, og som du vil føle en tilknytning til og et ansvar ovenfor. Du bør derfor tenke grundig over om det er noe du er komfortabel med, og om dette er noe du brenner for å gjøre.

Dernest trenger du et verktøy, nemlig en hund. Viktigst av alt, det må være en hund som er egnet for oppgaven. Dessverre har flere års erfaring bekreftet det samtlige profesjonelle innen fagfeltet også er tydelige på: dette er ikke for alle hunder.

Hundene må elske mennesker, og trives med  å omgås mange fremmede mennesker i ulike miljø. Den må takle høye lyder og røff håndtering av mennesker med redusert egenkontroll eller manglende forståelse for hvordan en hund liker å bli klappet og kost med. Hunden må kunne takle å få en hard klem, bli løftet opp, klappet hardt, få fingre inn i munnen, at noen “logrer” med halen for den, og at brukerne utsetter den for ubehag selv om det ikke er med vilje fra deres side. Dette er dessverre et fåtall av hunder som aksepterer og er komfortabel med. De fleste hunder vil synes at dette er ubehagelig og utrygt, og vil kunne vise dette med å trekke seg unna, knurre eller glefse. Alle hunder kan og vil bite dersom de føler seg utrygge nok, og det er vårt ansvar ovenfor brukerne, de ansatte og pårørende at vi kun benytter hunder som er over gjennomsnittet trygge og stabile som egner seg for oppgaven. Like viktig er det at vi som førere vet hvordan vi skal føre hunden vår for å unngå at den blir utsatt for ubehag. Hunden du bruker bør derfor være en du selv eier og kjenner godt slik at du kan lese hunden din og vite at det til en hver tid er komfortabel på jobb.
Det kan være veldig vanskelig å finne en hund som egner til å bli besøks- eller terapihund, så gjennom denne bloggen vil vi gjerne hjelpe deg med tips og råd om nettopp dette.

Når du så har en hund som du tenker kan egne seg må du finne en seriøs kursarrangør som tar hundens velferd og pasientsikkerheten på alvor. I praksis betyr det å grundig testing av hundene som skal brukes, samt en omfattende utdanning av deg som hundefører. Jeg utdanner selv hunder for Norske Terapihundskolen og kan følgelig gå god for deres opplegg som er basert på den svenske standarden for utdanning av sosiale tjenestehunder (i mangel av en egen norsk standard). Du bør se etter en kursarrangør som benytter instruktører som selv har lang erfaring i bruk av besøks- og terapihunder, og som vet hvilke utfordringer du og hunden din vil møte i jobben. Se også etter instruktører som har hundefaglig kompetanse som kan hjelpe deg med å trene hunden din frem mot godkjenning.

Så, ønsker du fremdeles å utdanne din hund til besøks- eller terapihund for å gjøre en innsats som frivillig eller i ditt yrke? Har du et genuint ønske om å glede og hjelpe mennesker? Er du komfortabel med å jobbe tett på sårbare mennesker? Har du en hund som kan egne seg for jobben? Og har du tid og kapasitet til å ta en omfattende utdanning som gir deg verktøyene som du og din hund trenger for å gjøre en god jobb?

Om svarene på disse spørsmålen er ja- hva venter du på?
Vi ønsker deg lykke til på en spennende reise!

 

-Helle

 

Har du ikke rette hunden enda? Følg med her på bloggen for flere tips om valg av og trening av hund!

 

Foto: Kristin Knutsen- Vinti design