Når du har bestemt deg for hva slags arbeid hunden skal brukes til, du har bestemt deg for valp og hva slags rase/hundetype du ønsker. Da gjenstår det “bare” å finne “riktig” valp. Garantier har man selvsagt aldri, men grundig forarbeid kan øke sannsynligheten for å finne en valp som har god helse og som kan egne seg for jobben.

 

Dersom du ønsker deg valp av en bestemt rase er det lurt å se på linjene i rasen. Jeg er på ingen måte en ekspert i genetikk eller avl, og det trenger heller ikke du å bli for å velge valp, men det er lurt å ta kontakt med mennesker som kan hjelpe deg med dette. Hør gjerne med mennesker som har erfaring med rasen du har valgt om hvilke linjer som har mentalt stabile hunder, og om hvilke oppdrettere som fokuserer på mentalitet og fysisk helse. En del oppdrettere mentaltester hundene sine, noe som kan gi deg en pekepinn på mentaliteten i linjene. Ta gjerne kontakt med raseklubb eller en hundeinstruktør som kan hjelpe deg, og for din egen del; ikke fall for fristelsen å velge den søteste valpen på finn.no.

Det er også lurt å tenke på hva de ulike linjene er avlet for. Er det brukt hunder fra linjer som er avlet for jakt, for gjeting, eller andre bruksområder? Det kan gi deg en pekepinn på hundens aktivitetsnivå og egenskaper. Rene brukslinjer kan ha “skarpere” hunder med høyt driv, noe som ikke er ideelt for en hund som skal bli terapihund.

 

For å kunne arbeide er det en forutsetning at hunden er helt frisk, og man kan i dag sjekke innavlsprosent og hvilke helsetester som er gjort på foreldredyr, søsken og hunder lengre bak i slekten via tjenester som Dogweb. Uansett om man velger rase eller blandingshund er det alltid en fordel å kunne treffe foreldredyrene. Atferd og mentalitet, herunder usikkerhet/aggresjon er veldig arvelig og man kan derfor få en viss peiling på hvordan valpen din vil bli ved å se på foreldrene og gjerne eldre søsken.

 

Hva ser du etter når du skal velge avlslinjer?

 

Bilde av Lucy som valp: Monica Berg