Du har funnet rasen du vil ha, funnet lovende foreldredyr, linjer og oppdretter. Valpene er født og har kanskje blitt noen uker gamle, og foran deg har du en flokk av søte små nøster.

Så kommer den “umulige” oppgaven- hvordan velge hvilken valp du skal ta med hjem?

 

I hvor stor grad valpens atferd kan vise hvordan hunden vil bli som voksen er mye omdiskutert. Noen taler for både valpetester og analyser av valper fra ung alder, mens mange mener at dette er lite pålitelig for å forutse hundens mentalitet som voksen. Uansett er det enkelte ting som man kan være oppmerksom på.

Mange faller kanskje for den lille, stakkarslige valpen som sitter alene i ett hjørne og som i motsetning til sine søsken ikke tør å komme frem å hilse. Dersom målet med anskaffelse av valpen er å kunne benytte den som sosial tjenestehund er det en selvfølge at hunden må være sosial og trygg på mennesker, også mennesker som er fremmende for hunden. Det kan derfor være uklokt å velge en valp som allerede fra den er så ung ikke viser tegn til å ønske kontakt med mennesker, som virker «reservert» eller som kun ønsker kontakt med noen mennesker. Mange valper er heldigvis nesten «oversosiale» mot folk og virker å elske både kjente og ukjente, noe som er et positivt tegn.

 

Det kan også være en fordel å velge en valp som reagerer med nysgjerrighet og ikke redsel på nye, ukjente objekter og lyder. Mange tar “nøkkeltesten”, hvor man rasler med ett nøkkelknippe og ser hvilke av valpene som trekker seg unna, og hvilke som kommer frem for å undersøke. Det er også lurt å se på hvordan valpene avreagerer. Noen valper vil kanskje bli litt skremt og holde seg unna kilden til lyden, mens andre vil reagere med å undersøke lyden, for så å «riste det av seg». En del valper vil også begynne å leke med nøkkelknippet når den først har konstatert at det ikke var farlig.

Det å velge “riktig” valp er vanskelig, og ikke en nøyaktig vitenskap. Det er derfor vanskelig å gi råd, men generelt sett ville jeg gått for valpen som virker å være veldig sosial med mennesker, nysgjerrig og lite skvetten. Hva jeg ser etter kan også være avhengig av rase eller hundetype. Jeg hadde ikke nødvendigvis valgt den tøffeste og ivrigste valpen av de mest krevende bruksrasene, mens innen raser som er kjent for å være “reserverte” ville jeg gjerne gått for den som er tøffest og veldig sosial.

 

I mange tilfeller vil også oppdretter være til stor hjelp i å velge riktig hund. Oppdretter bor tross alt med valpene i de første ukene av valpenes liv og kan etter hvert som valpene bli eldre se forskjeller i valpenes atferd og personlighet. Det er derfor en fordel med en god dialog med oppdretter om hvilke kvaliteter du er ute etter og hva du ønsker å bruke hunden til.

 

Hva ser du etter når du skal velge valp?