Det sier seg selv at en sosial tjenestehund (en besøkshund, terapihund, eller skolehund) må være sosial.

 

Det vil si at den må være trygg på alt av mennesker, både små, store, unge og gamle, samt mennesker med forskjellig utseende og væremåte. Det er dessverre ikke gitt at alle hunder er slik, og sosial atferd må læres. Som nevnt i innlegget “Det viktigste du kan lære valpen din” er det å bli trygg på mennesker og dyr og å bli trygg i ulike miljø det viktigste du kan lære valpen din.
Jeg skal ikke gå i detaljer om valpens sosialiseringsperioder og preging, men les gjerne linkene nedenfor for mye nyttig informasjon om dette! Her vil jeg gå kort igjennom hva du bør vite når du skal sosialisere valpen din.

 

Først og fremst; tenk kvalitet i stedet for kvantitet!

Ja, hunden din bør bli kjent med mange forskjellige mennesker, men ikke alle på en gang!
Det viktigste er at valpen får tid til å bli trygg på menneskene den møter og at den får en positiv opplevelse. La gjerne valpen din få hilse på en eller et par mennesker av gangen i hjemmet, på besøk hos venner og familie, og utendørs, og gi den tid til å møte dem på dens egne premisser. La valpen være den som tar initiativ til kontakt, og pass på at menneskene den møter ikke “presser seg på” den, spesielt dersom den er litt forsiktig. Unngå at menneskene ikke er for voldsom med den, så sant den ikke selv oppmuntrer til lek. De kan gjerne få kose med valpen, leke med den og gi den godbiter, men vær obs på godbiter dersom det er noen som valpen din virker usikker på. Da kan det lett skje at valpen kommer nærmere personen som den er utrygg på kun fordi den vil ha godbiten og slik går over “grensen” for hva den egentlig er komfortabel med. Dersom det er noen som valpen din er skeptisk til er det beste å la den oppsøke denne personen på eget initiativ, og at denne sitter i ro slik at valpen kan ta seg til til å bli trygg på ham/henne.

 

Vær også spesielt obs når valpen din hilser på barn. Barn er av natur veldig spontane, høylytte og har ofte brå bevegelser, noe som kan være skummelt for en liten valp. Husk også at det å “hilse pent” ikke er naturlig for valper, og at barna kan bli skremt dersom valpen hopper og lekebiter. Forklar gjerne barna hvordan valper er, og hvorfor de gjør slik som de gjør, og hva barna bør gjøre når de samhandler med valpen din. Pass på at barna ikke er for voldsomme rundt valpen, og at det alltid er en voksen (fortrinnsvis deg) sammen med valpen og barna slik at du kan gripe inn dersom det blir for mye for valpen, og hjelpe barnet til å oppføre seg på en måte som valpen er komfortabel med. Er du ute å går tur kan det lett skje at dere treffer på en hel skoleklasse eller barnehagegruppe, og det kan lett bli for mange å forholde seg til dersom alle barna vil hilse. Har du tid der og da kan du gjerne instuere barna som vil hilse til å stille seg på en rekke, så kan en- og en få hilse på valpen din i stedet for alle på en gang.

 

Når du sosialiserer valpen din er det veldig viktig å holde øye med valpen og følge med på dens kroppsspråk. Virker den komfortabel i situasjonen? Tar den selv kontakt med menneskene? Oppmuntrer den til lek eller kos? Eller trekker den seg unna? Dersom du ser at valpen din trekker seg unna og virker sliten eller usikker lar du valpen trekke seg tilbake og gir den fred fra menneskene. Les deg gjerne opp på hunders språk og signaler slik at du kan kjenne igjen tegn på at hunden er ukomfortabel.

Husk at sosialisering er slitsomt arbeid for den lille valpen din, og spesielt dersom dere ikke er i valpens trygge og kjente omgivelser. La den få pauser, la den hvile om den trenger det, og gå hjem før det eventuelt blir for mye for den.

 

Lykke til med sosialiseringen av valpen din!

Kommer du på noen flere tips som vi har glemt å skrive? Skriv gjerne til oss i kommentarfeltet! 🙂

 

Lyst til å vite mer om sosialisering og miljøtrening? Sjekk ut disse linkene til gode artikler om emnet!

Hun om hund: Sosialisering av valp
Tips til deg som er oppdretter: Standardisert program for sosialisering av valper hos oppdretter – Hun om Hund
Sosialiseringsperiode hos hund – Manimal
Puppy Culture