Nest etter spørsmålet; “Er terapihund noe for meg?” er dette er kanskje det viktigste spørsmålet du bør stille deg når du er på jakt etter en hund til å bruke som besøks- eller terapihund.

 

For å unngå mye frustrasjon bør tenke på hva slags arbeid hunden skal brukes til når du velger hundetype. Vil du ha en hund som skal ligge i seng og fang på sykehjem, eller skal hunden brukes i aktiviteter som agility og lydighet sammen med barn og ungdom? Mange hunder kan benyttes til begge deler, men det er ikke alle hunder som passer like godt til alle aktiviteter.

 

Skal du jobbe på en arbeidsplass med strenge krav til hygiene og spredning av allergener vil en rase som ikke røyter være mer gunstig eller helt nødvendig. Som nevnt i innlegget “Hvilken pels?” har en del polare raser og andre hunder med mye pels lett for å bli veldig varme av å ligge i seng eller fang og vil derfor ha problemer med å bli liggende over lengre tid. Det samme er tilfellet med hunder med kort snute slik som bulldogger, som også lett kan få problemer med pusten i varmen.

Små, “søte” hunder appelerer til de fleste, også mennesker som er redd eller som ikke er veldig glad i hunder. Samtidig er det en god del øvelser og aktiviteter som blir utfordrende dersom hundene er veldig små og lite utholdende. Veldig aktive raser kan lett kjede seg med passive arbeidsoppgaver som å ligge stille og kose, og kan foretrekke aktive øvelser eller arbeid med mer aktive brukere. Store, tunge hunder kan egne seg dårlig til mer aktive aktiviteter som agility, men egne seg veldig bra til aktiviteter som spor og søk.

 

Samtidig kan det å ha en stor og/eller “tøff” hund være en fordel i arbeid med enkelte brukergrupper, både i forhold til brukernes preferanse, men også fordi det ligger mye mestring for brukerne i å klare å ha kontroll på, og utføre øvelser med en slik hund.

Marie, vår avdelingsleder i Bergen jobber som psykolog og har brukt sin bullmastiff Arthur som verktøy innen rusomsorgen med stor suksess! Arthur er stor og tung, lite smidig og kan være noe “treg”, så han egner seg dårlig til fartsfylte aktiviteter. Han er heller ingen typisk “brukshund” som er vanlig å bruke i lydighet, og bullmastiffer er ikke kjent for å være veldig lettlærte. Mestringsfølelsen er derfor desto større når brukerne klarer å få Arthur til å fullføre en hel rallylydighetsbane med stort engasjement! Å få til lydighetsmomenter med Arthur, å få den store hunden til å jobbe så hardt han bare kan- ja, det er det mye terapi i!

 

Hvilken brukergruppe ønsker du å jobbe med?

 

 

Foto: Emilie Marhaug