Et lite tips til deg som nå sitter å vurderer hundetype til bruk som besøks- eller terapihund; tenk over hva hunden skal brukes til, og så tenk på hundens pels!

 

Det høres kanskje ut som en bagatell, men jeg har dessverre truffet flere som har innsett at hunden egner seg dårlig for formålet den var tiltenkt til på grunn av pelsen sin. Så, hva mener jeg med det?

 

Jo, skal du ha en besøks- eller terapihund som skal jobbe inne på sykehjem og ligge i fang eller i seng sammen med beboerne, så har faktisk pelsen mye å si! En lang, myk pels er en fantastisk sanseopplevelse for beboerne, men for hunden kan det bli utrolig varmt! For polare raser kan besøk på sykehjem bli for varmt selv på vinterstid, og selv for mine strihårede terriere har sommerne blitt en plage på sykehjemmet, da det blir ufattelig varmt innendørs! Selv bare det å være i en stue eller på rom og gjøre aktiviteter har blitt for varmt for dem, og det å ligge i fang og i seng har derfor til tider vært helt uaktuelt for hundene. Tenk deg bare da hvordan en pomeranian, spisshund, husky, eller en annen hund med tykk pels ville hatt det!

Det er også lurt å tenke på pelsen dersom du skal ha en hund som hovedsaklig skal jobbe utendørs med brukerne. Her vil polare raser kunne holde ut i timesvis i vinterkulden, mens små hunder med kort pels såvidt har lyst til å gå ut døren på denne årstiden. Selvfølgelig kan man kle på hundene dekken og lignende, og det finnes alltid unntak med korthårede hunder som elsker vinteren, men det er fremdeles lurt å ta pels med i betraktningen.

 

Sist, men ikke minst så bør du også tenke på pels i forhold til røyting. Vi har heldigvis aldri hatt utfordringer i forbindelse med allergi da vi har rutiner og kan tilrettelegge for dette, men det kan være en større utfordring på enkelte arbeidsplasser. Nå er det ingen hunder som er “allergifrie”, men det er noen raser som ikke røyter og som derfor ikke sprer like mye allergener i form av røyting. Når det er sagt så kan man reagere på kroppsvæsker fra hunden, så selv om den ikke røyter betyr ikke det at hunden automatisk kan brukes i arbeid med allergikere. Noen raser røyter også mer enn andre, spesielt i enkelte perioder, og det å holde allergenspredningen til et minimum kan være en stor utfordring. Derfor bør du også tenke på hvor mye arbeid du vil legge ned i jevnlig vedlikehold av pelsen, samt hvor mye arbeid du vil legge i å gjøre hunden klar for jobben, i form av bading, (eventuelt føning) og børsting.

 

Hva synes du, hvilken pelstype passer best for deg og ditt arbeid?

 

Foto: Stine Olsen.