Du har kanskje lest forrige innlegg og funnet ut at besøks- eller terapihund er noe for deg, men du har ikke den rette hunden. Enda.

Det du da må ta stilling til er om du skal velge en valp eller en voksen hund. Det er ikke et “riktig” svar på dette, og det vil være helt avhengig av deg og dine ønsker da det er fordeler og ulemper med begge.

 

Valp

Fordelene med å velge en valp er at du står fritt til å velge rase/blanding, størrelse, linjer, oppdretter, ja til og med pels, farge og utseende (selv om dette bør være nederst på prioriteringslisten din). Med en valp har du også mulighet til å “forme” valpen fra den er liten, og legge ned mye arbeid i sosialisering, miljøtrening og grunntrening. Hunder har en sosialiseringsperiode som varer frem til valpen er rundt 12- 14 uker hvor du da bør la valpen bli trygg på mennesker i alle aldre, samt andre trygge voksne hunder. Du bør også la valpen bli trygg i nye miljø, trene på passitivitet og begynne grunnleggende lydighetstrening (innlegg med tips til dette kommer senere!)

Ved å velge gode linjer, en god oppdretter og sosialisere og trene valpen din kan du forebygge en del uønsket atferd/atferdsproblemer. Ulempen med å velge valp er at det tar lang tid før hunden kan arbeide, og man har ingen garanti for at hunden vil kunne egne seg for jobben når den er gammel nok. Du kan gjøre “alt rett” i alt fra valg av hundetype, linjer, og oppdretter, samt gjøre “alt riktig” av trening og sosialisering, men det kan likevel vise seg når hunden blir eldre at den ikke egner seg for arbeid med mennesker.

 

Voksen hund

Fordelen med å overta en voksen hund er at dersom forholdene ligger til rette kan du få testet hunden og finne ut om den kan egne seg som sosial tjenestehund mye tidligere enn man kan med en valp. Går den gjennom testen kan du starte utdanningen tidligere, og den blir fortere godkjent og klar for arbeid.
Utfordringen er å finne riktig hund. Når du er på jakt etter en voksen hund har du dessverre ikke like mange valgmuligheter. Det kan være veldig vanskelig å finne en hund som er god nok, og du finner gjerne ikke hunder av den typen/rasen/blandingen du helst ønsker.

Etter selv å ha lett lenge etter en hund som kan egne seg til sosialt arbeid er min erfaring at slike hunder sjeldent omplasseres. Det betyr at det dessverre er en stor andel hunder til omplassering som er uegnet (ofte med større eller mindre atferdsproblemer) eller som man må bruke mye tid på å trene bort unoter på. Fordelen med en voksen hund er at man kan unngå å legge inn to år med arbeid fra hunden er valp og risikere at hunden ikke egner seg når den er gammel nok til å starte utdanningen. Det man derimot kan risikere er at du kan overta en hund som har med seg “bagasje” og det kan dukke opp uventet atferd etterhvert som hunden blir trygg på deg og sitt nye miljø. Hundens naturlige atferd kan ha blitt undertrykket, for eksempel ved at hunden har blitt straffet for å vise tegn på usikkerhet. Et typisk eksempel på dette er at hunden kan ha blitt straffet for å bjeffe eller knurre på mennesker, og denne atferden kan så “komme til overflaten” når hunden begynner å føle seg trygg i sitt nye hjem. Det er derfor lurt å ha hunden i prøvetid slik at du kan bli kjent med hunden, og slik at den kan bli trygg på deg før du tar avgjørelsen om å overta hunden eller ikke.

For meg som jobber med terapihunder på heltid har jeg ikke mulighet til å investere mye tid og trening i en valp og risikere at den ikke egner seg. Ikke bare har jeg ikke mulighet til dette da jeg er avhengig av å ha flere hunder i arbeid til en hver tid, jeg vet også med meg selv at jeg ikke hadde hatt hjerte til å levere fra meg en hund som jeg hadde hatt fra valp og som jeg hadde blitt veldig glad i.
For meg er det derfor riktig å overta voksne hunder, men det er noe du selv må kjenne på og vurdere hva som er rett for deg.

Uansett om du velger valp eller voksen er det lurt å starte treningen tidlig, så gå ikke glipp av kommende innlegg om sosialisering, miljøtrening og grunnleggende trening!

 

-Helle

 

Legg gjerne igjen en kommentar om hva du tror passer best for deg- valp eller voksen?

 

 

Foto: Odd Frode Aase