Når du har gjort “grunnarbeidet” og funnet ut hvilken rase og hvilke avlslinjer du ønsker valp fra, gjenstår det å finne en oppdretter som har avlsdyr fra disse linjene, og en oppdretter som kan gi valpen din en best mulig start på livet.

 

Oppdrettere har ett stort ansvar for de første ukene av valpen din sitt liv, og det er derfor veldig positivt om oppdretter fokuserer på sosialisering og miljøtrening av valpene før de flytter til sitt nye hjem. Mange oppdrettere legger mye arbeid i å la valpene få utforske forskjellige miljøer, ulike gjenstander og underlag, oppleve forskjellige lyder og treffe på andre hunder og mennesker i alle aldre. De fleste tar valpene med på kjøretur til veterinæren for vaksiner og helsesjekk og mange gjør dette til en positiv opplevelse for valpene.

 

Å gi valpene positive opplevelser med håndtering som børsting av pels og negleklipp kan også hjelpe deg senere når du skal gjøre det samme. Forskjellige former for håndtering av forskjellige mennesker er noe en sosial tjenestehund må kunne takle, og det vil derfor være gunstig å gi valpen gode opplevelser med dette. Det kan også være en fordel om valpen vokser opp i en familie som har barn eller at den har en oppdretter som sosialiserer valpene med barn (forutsatt at barna behandler valpene bra). Valg av gode linjer og en oppdretter som gir valpen din en god start på livet kan gi valpen din gode forutsetninger for å utvikle seg til en trygg og harmonisk hund som vil kunne egne seg som en sosial tjenestehund.

 

En god oppretter kan også være til stor hjelp også etter kjøp av valpen, og kan hjelpe deg med tips og råd den første tiden, om tilvenning i valpens nye hjem, samt hjelp til eventuelt pelsstell.

 

Hva ser du etter i en oppdretter?

 

Foto av besøkshunden Ice som valp: Kim A. Haraldsen Photography