Det er det store (eller lille) spørsmålet…

En bagatell for mange, men det kan være lurt å tenke på hundens størrelse når man anskaffer hund til bruk som besøks- eller terapihund. Som alltid når man anskaffer seg hund må man tenke på hva hunden skal brukes til. Skal den jobbe innendørs på institusjon, utendørs til aktive aktiviteter eller kanskje begge deler?

 

Små hunder

Passer godt på et fang. De minste hunderasene som chihuahua, papillon, pomeranian, toypuddel etc er små og nette, og passer til de fleste fang. Dette er dog ikke tilfellet for alle små hunder, da en del av de små “bullehundene”, type fransk bulldog og mops kan bli for tunge for skjøre fang, da de er ganske tunge for størrelsen.

Størrelse spiller også en rolle når det gjelder hva hunden skal benyttes til og hvilken brukergruppe den skal arbeide med. Våre chihuahuaer til eksempel, egner seg dårligere for arbeid med veldig impulsive, utagerende eller voldsomme brukergrupper da sjansen for at de kan bli skadet er større. Samtidig passer de utmerket til øvelser som “kroppsagility”, hvor hunden går og hopper under og over armer, ben, mage og rygg. De fleste terapihundøvelser innebærer apport, og ulempen med mindre hunder kan være å finne apportgjenstander som er små og lette nok til å apportere. Små hunder er ofte ikke like utholdene i fysiske aktiviteter, og en del av dem fryser også lett, noe som gjør dem dårligere egnet for aktiviteter utendørs på vinterhalvåret.

Det er selvfølgelig mulig å tilpasse situasjonen for hundene i en viss grad slik at de kan brukes uansett størrelse, men det er lurt å være klar over at det kan kreve mer av deg som hundefører. Det finnes selvsagt også mange små hunder som er utholdende og som tåler vinterkulden, men de egner seg kanskje ikke like godt for rolige aktiviteter på sommeren når det blir veldig varmt inne på institusjonene.

 

 

Middels/store hunder 

Mellomstore og store hunder kan naturlig nok ikke ligge i fang og kan egne seg dårlig til å ligge i seng sammen med skjøre mennesker, Er hunden rolig og ikke for tung og dersom sengen eller sofaen er stor nok kan også større hunder ligge i inntil brukerne, slik at de kan få kjenne den beroligende varmen og pusten fra hunden. Når det er sagt er jo terapihundarbeid mye mer enn bare å ligge i fang eller seng, så her stopper de fleste begrensningene! Det fleste terapihundaktiviteter kan utføres av hunder i alle størrelser, og større hunder har også fordelen med at de rekker opp til brukere i møbler/høye rullestoler for avlevering av apportgjenstander. Større hunder er ofte mer utholdende og aktive, noe som gjør dem ideelle for utendørs og aktive. aktiviteter. Mange større og aktive hunder kan også trekke, enten det er med vogn, eller på ski, sykkel, eller akebrett.

En del større raser som ikke er like aktive er likevel helt ypperlige å bruke til mer aktive øvelser, hvor mye mestring ligger det vel ikke i å klare å få en mastiff til å gå en agilitybane? Man vinner ingen konkurranser, men for både barn, unge og voksne kan det å få en stor og tøff hund til å gjøre det man selv vil være en øvelse som styrker selvtilliten betraktelig. Ikke minst har vi alle forskjellige preferanser når det gjelder både raser og størrelser, og en del brukergrupper vil foretrekke større og kanskje også “tøffere” hunder.

 

 

Sist, men ikke minst; hva passer deg og din livssituasjon? Selv om du skal bruke hunden i jobben tilbringer den likevel mesteparten av livet sammen med deg, i din familie. Velg derfor en størrelse som passer din livssituasjon, ditt aktivitetsnivå og dine preferanser.

 

Kommenter gjerne hvilken størrelse som passer deg best!

 

Foto: Kim A. Haraldsen photography